Advertentie

APK Keuring

Natuurlijk is het hebben van een voertuig zoals een auto erg makkelijk, tenslotte hebt u dan de vrijheid om te gaan en staan waar u wilt. De meeste jongeren sparen een lange tijd voor het behalen van het rijbewijs B waarmee een auto bestuurd kan worden, het halen van het rijbewijs voor het besturen van een auto kost veel geld en in de toekomst zal dit alleen maar duurder gaan worden. Jongeren worden bij het behalen van het rijbewijs vaak financieel ondersteund door de ouders die een deel of zelfs het gehele rijbewijs betalen in ruil voor een prestatie (bijvoorbeeld het behalen van een schooldiploma).

Het behalen van het rijbewijs om een auto te mogen rijden is vaak ook niet het probleem, het grotere probleem zit hem bij de aanschaf van een auto, de meeste jongeren hebben namelijk niet het geld om een te kopen, laat staan dat deze het onderhoud van de auto kunnen betalen. Wat betekent apk?

APK Keuring check

De eerste kostenpost van een auto is natuurlijk de aanschaf hiervan, u hebt hierbij zelf de keuze hoeduur u het maakt, als u een kleinere oude auto koopt zult u deze heel goedkoop kunnen kopen, natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om meteen een nieuwe auto bij een dealer te kopen. De meeste jongeren kiezen ervoor om als eerste auto een tweedehands auto te kopen, tenslotte moeten deze na het behalen van het rijbewijs nog in een auto leren rijden en het is natuurlijk zonde als er beschadigingen op een nieuwe auto komen. De aanschaf van een auto kost natuurlijk geld, echter vergeten de meeste mensen dat ze de auto over een aantal jaar ook weer kunnen verkopen, het geld dat u moet betalen bij de aanschaf van de auto bent u dus niet meteen kwijt. Gedurende de tijd dat u de auto hebt zal deze af gaan schrijven, tenslotte wordt de auto er niet jonger op en zullen steeds meer dingen niet gaan werken bij de auto. De afschrijving van de auto valt wel onder een kostenpost waarvan u het geld meestal niet terugkrijgt (of u moet de auto voor een dusdanig lage prijs hebben gekocht dat u deze uiteindelijk met winst kunt verkopen, dit komt helaas vrijwel nooit voor).

RDW Keuring - Auto keuring

Naast de afschrijving van de auto horen ook onderhoudskosten zoals een APK keuring tot de kosten van het rijden van een auto, veel mensen denken dat ze het geld dat ze tijdens het onderhouden van een auto moeten betalen uiteindelijk weer uit de auto kunnen krijgen bij een verkoop, helaas is dit niet waar. Het geld dat u er tijdens het hebben van een auto aan bijvoorbeeld onderhoud of optisch instopt krijgt u er bij een verkoop vrijwel nooit uit, natuurlijk is een auto met een geldige APK keuring en met zeer weinig gebreken een stuk meer geld waard bij een verkoop dan een auto zonder geldige APK keuring en met veel gebreken, uiteindelijk loont het dus bij een verkoop wel als u de auto regelmatig een technische beurt hebt gegeven. Daarnaast is het ook een fijn gevoel voor uzelf om te weten dat uw auto goed onderhouden is, op deze manier weet u precies wat u aan uw auto hebt en komt u niet zomaar langs de weg stil te staan.

APK vervaldatum

Om de hoeveel maanden u een APK keuring uit moet laten voeren bij uw auto is bijvoorbeeld afhankelijk van het bouwjaar van uw voertuig, als u een nieuwe auto koopt hoeft deze in ieder geval de aankomende jaren niet te voorzien van een nieuwe APK keuring, tenslotte kunt er bij de aanschaf van een nieuwe auto wel vanuit gaan dat deze technisch in orde is en in de aankomende twee jaren ook technisch wel in orde blijft. Als u een tweedehands auto koopt zult u deze om het jaar moeten laten keuren (APK keuring) bij een erkende garage. Het is van belang uw APK keuring altijd bij een erkende garage uit te laten voeren die over de papieren beschikken voor het uitvoeren van een geldige APK keuring, op deze manier weet u zeker dat uw auto ook inderdaad als goedgekeurd in het systeem van het RDW staat. Als u niet zeker weet of uw garage wel over de papieren beschikt voor het uitvoeren van een APK keuring , dan kunt u dit op internet nakijken. Daarnaast mag u de autogarage ook vragen om eventuele diploma’s voor het uitvoeren van een geldige APK keuring voor uw auto. Het is altijd verstandig om uw kenteken op de website van het RDW op te zoeken, u kunt dan kijken of uw auto in de RDW database als APK goedgekeurd staat.

Auto APK Keuren

Als u uw auto niet op tijd laat keuren kunt u een flinke boete krijgen van het RDW, het uitschrijven van boetes voor APK keuringen die niet op tijd zijn uitgevoerd gebeurd automatisch, u krijgt dus automatisch een brief van het RDW met daarin het boetebedrag. Het is niet alleen belangrijk voor uw eigen veiligheid dat uw auto voorzien is van een geldige APK keuring (tijdens een APK keuring kijken de monteurs namelijk naar de technische staat van uw voertuig en of deze nog steeds voldoet aan alle milieueisen), het scheelt ook nog eens een flinke boete die u anders van het RDW zou hebben gekregen.

APK Verplichting

Niet elk voertuig heeft een APK verplichting, voertuigen als een fiets, snorfiets of bromfiets hebben de verplichting tot het laten uitvoeren van een APK keuring niet. Ondanks dat het niet verplicht is om een APK keuring uit te laten voeren voor deze voertuigen is het natuurlijk voor uw eigen veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers verstandig dat u tijdig onderhoud pleegt aan uw voertuig, indien u er zelf weinig verstand van hebt kunt u dit beter laten doen door een erkende garage die gespecialiseerd is in het betreffende voertuig. Bij het opzoeken van het kenteken van een snorfiets of bromfiets op de website van het RDW zult u dus geen tabblad kunnen openen met informatie betreffende de APK keuring, tenslotte hebben deze voertuigen geen APK verplichting. In de politiek zijn ze er wel over bezig om snorfietsen en bromfietsen ook een APK verplichting te geven, omdat deze voertuigen op het gebied van onderhoud vaak worden verwaarloosd door de eigenaren, als de regering de beslissing neemt tot het doorvoeren van APK verplichting voor deze voertuigen zult u dit natuurlijk kunnen lezen op de website van het RDW.

Distributieriem vervangen

Bij het kopen van een auto is het belangrijk dat je bekijkt wanneer de distributieriem voor het laatst vervangen is. Dit moet over het algemeen om de 5 jaar of om de 75.000 - 100.000 kilometer. Dit kost ongeveer rond de €300,00 á €400,00. Vergeet je dit te controleren kan je al meteen voor erg hoge kosten komen te staan. Daarnaast is het gevaarlijk als de distributieriem afbreekt in het verkeer. Als de distibutieriem afbreekt, loopt de hele motor in de soep en dan kost het nog meer geld om de auto te laten repareren.

Auto zonder APK verkopen

Ben in inmiddels een tijdje in het bezit van een auto maar is de APK verlopen, dan verkoop je deze niet zo makkelijk meer aan een particulier. Logisch, want de meeste mensen willen zo min mogelijk risico lopen bij de aanschaf van een nieuwe auto. In dat geval kun je je auto alsnog verkopen zonder APK bij auto opkopers die gespecialiseerd zijn op dit gebied. Het enige echte nadeel is dat jouw auto niet zo heel veel meer zal opleveren. Je houd dus weinig geld over voor de aanschaf van een nieuwere auto. Het is dus altijd het overwegen waard om je bestaande auto alsnog te laten keuren, waarna je 'm alsnog voor een hogere prijs in de markt kunt zetten.

 

Doe de kenteken check
Menu
Contact
RDW Contact

Advertentie