Advertentie

APK verplichting

Het maken van de keuze tussen het wel of niet kopen van een auto is voor de meeste mensen erg moeilijk, de kosten voor het rijden van een auto zijn namelijk erg hoog en beloven in de aankomende jaren alleen nog maar hoger te worden. De kosten voor het rijden van een auto bestaat niet alleen uit het daadwerkelijk aanschaffen van de auto, er zijn ook veel kosten die maandelijks of om de 3 maanden terug blijven komen op het moment dat u een auto hebt. Denk hierbij aan kosten als reparatie, APK keuring, wegenbelasting, benzine, verzekeringen, onderdelen en nog veel meer.

 

APK verplichting

Sommige van deze kosten zijn onvoorzien, u weet natuurlijk vooraf niet dat er binnen zeer korte tijd een bepaald onderdeel vervangen moet worden op het moment dat u een auto komt, u komt dus vaak pas later voor deze verassing te staan. In de meeste gevallen kunt u dergelijke kosten natuurlijk wel voorkomen door bij het aanschaffen van een auto goed op te letten. Onder bepaalde kosten zoals het betalen van wegenbelasting voor uw voertuig en een APK keuring komt u niet uit, deze kosten komen steeds om een bepaalde tijd weer om de hoek komen. Elke auto is verplicht om een geldige APK keuring te hebben, eerder mag u dus ook niet op de openbare weg rijden met uw voertuig. Als u op de weg wordt aangehouden met een verlopen APK, krijgt u echter geen bekeuringen. De bekeuringen van een verlopen APK keuring lopen namelijk via het register van het RDW, het RDW ziet dus meteen dat uw APK keuring verlopen is.

Verplicht auto keuren

De regels voor het laten uitvoeren van een APK keuring zijn voor auto’s ook verschillend, op het moment dat u een nieuwe benzine auto koopt, hoeft u dit voertuig pas na 4 jaar nadat deze voor het eerst op de openbare weg is geweest, APK te laten keuren. In de 4 jaar na deze periode moet u de auto om de 2 jaar laten keuren. Nadat de auto 8 jaar oud is, dient deze jaarlijks APK te worden gekeurd door een erkende garage. Op het moment dat u een nieuwe diesel auto koopt, moet u al na 3 jaar na de aanschaf hiervan een APK keuring uit laten voeren, na deze 3 jaar moet een diesel auto elk jaar APK worden gekeurd. Zoals u kunt zien heeft het kopen van een nieuwe benzine auto dus wat betreft de APK keuring wel wat voordelen. Natuurlijk is een APK keuring uiteindelijk ook voor uw eigen veiligheid, u wilt natuurlijk wel graag in een betrouwbaar voertuig rijden. Het kan ook voorkomen dat u eerder dan de APK keuring een reparatie uit moet laten voeren aan uw auto, u moet de APK keuring dan ook niet zien als direct reparatiepunt van uw voertuig. Op het moment dat uw auto afgekeurd wordt door de APK meester, zal deze altijd aangeven welke aanpassingen er gedaan moeten worden aan het voertuig om wel een geldige APK keuring te krijgen, de meeste erkende autogarages voeren deze reparaties meteen door.

APK Oldtimer

Als u een auto hebt van voor 1960, bent u niet meer verplicht om een APK keuring uit te laten voeren, u hebt in dat geval namelijk een vrijstelling van de APK keuring. Als uw voertuig 30 jaar oud is maar gebouwd is na 1960, hoeft u uw voertuig slechts één keer per twee jaar APK te laten keuren. Als u verwacht dat u op dit moment niet de financiële middelen hebt om uw voertuig APK te laten keuren (bijvoorbeeld op het moment dat u veel reparaties verwacht), dan kunt u ervoor kiezen om uw kentekenbewijs tegen een jaarlijks te betalen bedrag te laten schorsen, u mag in dat geval tijdens de schorsing geen gebruik maken van de openbare weg met uw voertuig. Het vragen van uitstel voor het uitvoeren van een APK keuring is niet mogelijk. Meer weten over een oldtimer verzekering? Klik hier.

Doe de kenteken check
Menu
Contact
RDW Contact

Advertentie