Advertentie

Kentekenbewijs

Het kentekenbewijs is in het leven geroepen om overzichtelijk te houden wie er in Nederland de eigenaren zijn van bepaalde voertuigen. Bij het beheren van een eigen kentekenbewijs komen bepaalde verplichtingen kijken. Zo ben je. bij het in bezit zijn van een voertuig, verantwoordelijk voor het hebben van een WA verzekering. Je hebt de verantwoordelijk dat het voertuig APK gekeurd is en daarnaast ben je ook verplicht om motorrijtuigenbelasting te betalen. Als bromfiets eigenaar ben je alleen verantwoordelijk voor de WA verzekering.

 

Kentekencard

Sinds 1 januari 2014 krijgt iedere eigenaar van een auto een kentekencard. Samen met een eigen code vervangen deze de kentekenpapieren. Meer weten over het kentekenpasje. Lees hier dan meer over de kentekencard.

Kentekenplaat

Ieder kentekenbewijs is gekoppeld aan een kentekenplaat. Dit zijn de gele platen die zowel op de voor- als achterzijde van de auto gemonteerd zijn. Iedere auto is hiermee meteen te traceren voor de politie en belastingdienst. Als persoon neem je de verantwoordelijkheid voor een auto, waarbij je aan verschillende verplichtingen moet voldoen. Deze zijn makkelijk controleerbaar.

Kenteken registraties

Kenteken worden op dit moment geregistreerd door en bij het RDW. Zo is gemakkelijk in te zien wie voor welk voertuig verantwoordelijk is. Er worden actief controles uitgevoerd naar het feit of u wel aan uw verplichtingen voldoet. Het is ten allen tijden belangrijk dat alleen uw eigen auto op uw naam staat. U bent namelijk aansprakelijk voor bijvoorbeeld gemaakte verkeersovertredingen, die iemand anders in de auto gemaakt heeft.

Kenteken RDW

Het Nederlandse kenteken bestaat op dit moment uit twee delen. Het eerste deel is Deel 1A. Dit is het voertuigbewijs. Deel 1B is de tenaamstelling van het kentekenbewijs. Deel 1A en 1B zijn te samen het volledige Deel 1. Deel 1 dient u altijd bij u te hebben als u de openbare weg betreed.

Deel 2 is het overschrijvingsdeel. Dit gedeelte gebruikt u op het moment dat u uw kenteken gaat overschrijven. U doet er verstandig aan om dit gedeelte van het kenteken te bewaren op een veilige plaats.

Om een auto op je naam te laten zetten heeft u nodig:
- Een (geldig) legitimatiebewijs.
- Het tenaamstellingsbewijs (Deel 1B)
- Het overschrijvingsbewijs (Deel 2)

Kentekenbewijs kwijt

Op het moment dat u uw kentekenbewijs kwijt raakt is het tegenwoordig mogelijk om online een nieuw kentekenbewijs aan te vragen. Dat kan via deze link. De kosten hiervan bedragen €31,50. Indien u deze bestelling voor 20:00 s'avonds doet verstuurt het RDW het kentekenbewijs de volgende dag nog op. Indien u de bestelling op vrijdag na 20:00 indient, wordt het kentekenbewijs pas op dinsdag verzonden. De verzending duurt gemiddeld twee dagen.

Is uw vraag met betrekking tot het kentekenbewijs niet beantwoord? Bekijk dan even de website omtrent het kentekenbewijs.

Doe de kenteken check
Menu
Contact
RDW Contact

Advertentie