Advertentie

Kenteken

Het kenteken van een voertuig bestaat uit de kentekenplaten, het overschrijvingsbewijs en de kentekenbewijzen deel 1A en deel 1B. Het kenteken van een auto is past rechtsgeldig op het moment dat u al deze delen in uw bezit hebt, u mag dus niet eerder met het voertuig gaan rijden dan het moment dat u al deze onderdelen van het kenteken in uw bezit hebt. Uw voertuig moet voorzien zijn van twee gele kentekenplaten met elk hetzelfde nummer. Daarnaast moeten deze kentekenplaten goed zichtbaar en degelijk op het voertuig zijn bevestigd, er mag dus geen vuil zoals modder op de kentekenplaten zitten.

Op het moment dat u een aanhanger of een dergelijk voorwerp voert, dat het zicht op uw kentekenplaten kan beperken, dan dient u de aanhanger ook te voorzien van een kenteken. Een aanhanger tot 750 KG moet voorzien zijn van een witte kentekenplaat met hetzelfde kentekennummer als het voertuig, een kenteken met een gewicht van meer dan 750KG heeft kentekenverplichting, er zal hiervoor dus een nieuw geel kenteken aangevraagd moeten worden bij het RDW. Op het moment dat u een aanhanger met kentekenverplichting koopt, dan zult u het kentekenbewijs op uw naam moeten laten overschrijven. Kenteken overschrijven RDW is dus erg belangrijk. Wij raden u altijd aan om bij de overname van een auto het kenteken na te trekken.

Kenteken

Als u de delen van het kentekenbewijs niet meer compleet hebt, of op het moment dat delen dusdanig beschadigd zijn, dat deze niet meer leesbaar zijn, dan dient u tegen betaling nieuwe delen aan te vragen bij het RDW. U moet bij een controle door een daarvoor bevoegd persoon altijd in staat zijn om de kentekenbewijzen (behalve het overschrijvingsbewijs) te tonen, daarnaast moet u ook uw rijbewijs bij een controle laten zien. Op het moment dat u de kentekenbewijzen niet kunt tonen, of dat deze is dusdanig slechte staat is dat het niet langer te lezen is, kunt u van een daartoe bevoegd persoon een boete krijgen. Op het moment dat u een voertuig huurt of leent, dient u ook de kentekenbewijzen deel 1A en deel 1B bij u te hebben, een kopie van een of beide delen is niet toegestaan en zal u een boete opleveren.

Op het moment dat u uw kentekenplaten hebt verloren (bijvoorbeeld doordat uw kentekenplaathouder kapot is) of dat deze gestolen zijn, dient u hiervan aangifte te doen bij de politie. Als u geen aangifte doet van de vermiste kentekenplaten, dan bent u zelf verantwoordelijk voor hetgeen dat met deze platen gebeurd. Gestolen kentekenplaten worden ingezet voor zaken als ‘gratis tanken’, het plegen van overvallen en het plegen van andere misdrijven, zonder aangifte bent u persoonlijk verantwoord hiervoor. Na het indienen van uw aangifte, dient u nieuwe kentekenplaten aan te vragen bij het RDW. Het aanvragen van nieuwe kentekenplaten is niet gratis op het moment dat u deze bent verloren, als deze zijn gestolen kunt u wel gratis nieuwe kentekenplaten aanvragen bij het RDW.

De kentekenplaten moeten altijd goed zichtbaar zijn en degelijk bevestigd, een auto moet dan ook minimaal twee kentekenplaten voeren, te weten aan de voorkant en aan de achterkant van het voertuig. Daarnaast moet een kentekenplaat voorzien zijn van kentekenplaatverlichting, waardoor deze ook in de avond en ’s nachts goed zichtbaar is. Als u een aanhanger voert, dan dient u deze ook te voorzien van een kenteken. Of u een wit of geel kenteken moet voeren op uw aanhanger is afhankelijk van het gewicht hiervan.

Doe de kenteken check
Menu
Contact
RDW Contact

Advertentie