Advertentie

Wegenbelasting

Het rijden van een auto is niet goedkoop, de kosten zitten niet alleen bij de afschrijving van de auto op de vraagprijs en de benzine of diesel die u moet kopen om met uw auto te kunnen rijden, de kosten zitten hem vooral bij het onderhouden van uw auto en het betalen van de belastingen voor uw auto. Zo moet u uw tweedehands auto om het jaar laten keuren bij een erkende autogarage, dit noemt men ook wel een APK keuring, daarnaast moet u ook belastingen zoals wegenbelasting betalen om met uw voertuig op de openbare weg te mogen rijden.

 

Wegenbelasting betalen

Niet elk voertuig heeft de verplichting om wegenbelasting te betalen, voertuigen als een snorfiets en een bromfiets betalen in 2013 nog geen wegenbelasting voor het gebruik van de openbare weg, in de politiek zijn ze er echter wel over bezig om ook eigenaren van een snorfiets of bromfiets wegenbelasting te laten betalen voor het gebruik van de openbare weg, mede omdat het aantal snorfietsen en bromfietsen binnen korte tijd flink is toegenomen en deze steeds meer gebruik maken van de openbare weg (in sommige streken zijn er zelfs meer bromfietsen en snorfietsen op de weg te vinden dan auto’s!).

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een snorfiets of bromfiets aan te schaffen, juist om te kosten voor het rijden van een auto, zoals een APK keuring, wegenbelasting en de hoge benzineprijzen te mijden, daarnaast is de aanschafprijs van een bromfiets en snorfiets een stuk lager dan bij een auto en over het algemeen zijn deze voertuigen redelijk waardevast. Daarnaast is het ook een stuk goedkoper om onderdelen te kopen voor een snorfiets of bromfiets dan voor een auto waardoor ook de onderhoudskosten lager zijn.

Voertuigen zoals een auto, vrachtwagen en camper zijn verplicht tot het betalen van wegenbelasting, ongeacht of u uw auto op de openbare weg gebruikt op eigen terrein. U kunt er voor kiezen om uw voertuig te schorsen, hierdoor bent u niet meer verplicht om wegenbelasting te betalen en u hoeft het voertuig ook niet te verzekeren om het moment dat deze geschorst is. Op het moment dat uw voertuig geschorst is mag u geen gebruik maken van de openbare weg, tenslotte is het voertuig dat niet verzekerd en u hebt geen wegenbelasting betaald. Het schorsen van uw voertuig is ideaal als u deze alleen in bepaalde seizoenen gebruikt (bijvoorbeeld bij motoren in de zomer) of als u uw voertuig gaat restaureren en hierdoor een lange tijd niet op de openbare weg komt. Als u lange tijd niet op de openbare weg komt is het natuurlijk zonde om nog steeds maandelijks verzekeringspremie en wegenbelasting te moeten betalen voor het voertuig, steeds meer mensen kiezen daarom voor het schorsen van het voertuig om hierdoor niet de maandelijkse kosten voor het rijden van het voertuig te betalen. Het schorsen van uw voertuig kan bij een postkantoor of via het internet, het schorsen van uw voertuig is niet gratis en voor het in schorsing houden van uw voertuig moet elk jaar opnieuw een bepaald bedrag betaald worden. Het bedrag voor het schorsen van een auto is anders dan bij een bromfiets, bekijk voor de huidige tarieven de website van het RDW.

De hoogte van de te betalen wegenbelasting is niet voor elk voertuig hetzelfde, enkele factoren die invloed hebben op de hoogte van de te betalen wegenbelasting voor uw voertuig zijn bijvoorbeeld het soort voertuig, de provincie waarin u woont (de te betalen wegenbelasting in rustige provincies is een stuk lager dan in drukkere provincies zoals Noord-Holland en Zuid-Holland), het soort brandstof waarop uw voertuig rijdt (benzine, diesel, elektriciteit of gas) en het gewichtsklasse van uw voertuig.

De meeste mensen die de maandelijkse kosten voor het rijden van een auto zo laag mogelijk willen houden kiezen ervoor om een kleine en dus lichte auto te rijden, de te betalen wegenbelasting voor een licht voertuig is namelijk een stuk lager dan voor een zwaar voertuig, hoe lichter het voertuig is, hoe minder wegenbelasting u voor het voertuig hoeft te betalen. Voordat u een voertuig gaat kopen (ongeacht of het een nieuw of tweedehands voertuig is), is het verstandig dat u eerst op de website van de belastingdienst de wegenbelasting gaat berekenen, op deze manier weet u van te voren al precies hoeveel wegenbelasting u voor het voertuig moet gaan betalen.

De laatste tijd stunten steeds meer autodealer met de aanbiedingen dat u nu een nieuwe auto bij hen kunt kopen en de eerste twee of drie jaar geen wegenbelasting betaald, natuurlijk zijn zulke aanbiedingen vooral lokkertjes en zorgt de dealer er wel voor dat de te betalen wegenbelasting in de prijs van de auto zijn inbegrepen.
Doe de kenteken check
Menu
Contact
RDW Contact

Advertentie